Dátum: 2024 március 19. (kedd) | József, Bánk

hírek

"NEM VAGYOK HAJLANDÓ MÁSHOL DOLGOZNI"

Született újpestiként, lokálpatriótaként, a lila-fehérek egykori játékosaként, majd edzőjeként egyetlen más itthoni klubnál sem vállalna munkát Polyák Attila. Az UTE Labdarúgó Akadémia új igazgatója tíz napja tért haza Miamiból, ahol két éven át irányította az egyik helyi egyesület utánpótlásának szakmai munkáját, de már gőzerővel dolgozik. A célja, hogy vezetésével a klub önbizalommal teli, a pályán magabiztos, támadó futballt játszó labdarúgókat neveljen ki.

Két évet dolgozott az Egyesült Államokban, álommunkának tűnik Miamiban edzősködni, miért döntött úgy, hogy hazajön Magyarországra?

Újpesten születtem, anyukám házának teteje látszik a Megyeri úti klubházból. Itt nőttem fel játékosként, utána 12 évig voltam edző a klubnál. Már régóta megfogalmaztam, hogy engem az UTE-n kívül csak egyetlen munkalehetőség érdekel, a magyar válogatott, nem vagyok hajlandó más klubnál dolgozni. A külföldi megkeresésre azért mondtam igent, mert a szakmai tapasztalatszerzésen túl fejleszteni akartam a személyiségemet is. A megszerzett tudásommal, és az újpesti identitásommal leginkább itt tudok hatással lenni az utánpótlásra, ráadásul óriási megtiszteltetésnek tartom, hogy a klubvezetés felkért igazgatónak, így örömmel jöttem haza.

Hivatalosan alig több, mint egy hete vezeti az Akadémiát, hogy tetszik az új munka?

Nem volt még időm ezen gondolkodni, mert rengeteg a feladat, reggeltől-estig dolgozom. Olyan típus vagyok, akit nem kell noszogatni, ha munkáról van szó. A nagy korosztályok jövő héten kezdik a felkészülést, július 20-tól pedig jönnek a kisebbek is, most nem gondolkodni, hanem cselekedni kell.  A korábbi igazgatóval, Sontra Tamással folyamatosan egyeztetek, minden segítséget megkapok tőle. Erős stábot épített ki az elmúlt években az Akadémián, szeretném ezt a csapatot egyben tartani.

Az elmúlt időszakban több szakember távozott felnőtt csapathoz, más klubokhoz, és az MLSZ-hez is, felkészült a pótlásukra?

Büszkének kell lennünk arra, hogy nemcsak játékosokat nevelünk ki, hanem edzőket is. A helyettesítésük természetesen nem könnyű feladat, de a rendszer átszervezésével el fogom érni, hogy ne kelljen túl sok új kollégát beépíteni az Akadémia életébe. A különböző korosztályok szekcióvezetői maradtak, segítségükkel fent tudjuk tartani azt a folytonosságot, ami az utánpótlás-nevelésben elengedhetetlen. 

Két éve ment el a klubtól, azóta gőzerővel zajlott az infrastruktúra-fejlesztés, mit szól a jelenlegi viszonyokhoz?

Ilyen fejlesztésekről korábban álmodni sem mertünk. Éppen akkor kezdődtek a beruházások, amikor elmentem Miamiba, de tavaly nyáron hazalátogattam, és egyenesen mellbe vágott, amit láttam. Azóta az építkezések nagy része befejeződött, a létesítményhelyzetünk a Megyeri úton, a Szilágyi utcában, és a Bánka Kristóf Sportközpontban is minden igényt kielégít, ilyen körülmények között jó érzés dolgozni játékosként, és edzőként is.   

Korábban Ön is edzőként ért el sikereket a klubnál, milyen eredményeire büszke igazán?

Az igazi terepem az utánpótlás, óvodásokkal kezdtem, a kiskorosztályból léptem fel edzőként, de mindig csak 14-15 éves korukig vittem a gyerekeket. Büszke vagyok rá, hogy az összes olyan játékossal foglalkoztam a klubnál, aki a közelmúltban korosztályos válogatott lett, vagy profi csapathoz szerződött. Hat évig dolgoztam együtt a 2000-es születésű Kovácsréti Márkkal, aki az előző szezonban a Kisvárdát erősítette az NB I-ben, szintén neveltem Bedő Rolandot, aki most a ZTE-be tart, Gyuris Aurélt, aki szerződést kapott a MTK-tól, és Bakos Zsombort, aki jelenleg az olasz Bologna csapatát erősíti. Sztojka Dominiknak is négy évig voltam az edzője, aki az elmúlt évek egyik legnagyobb tehetsége, leigazolta volna az angol első osztályú Wolverhampton, valamint más külföldi érdeklődője is volt, de ő inkább itthon maradt, így most valószínűleg a Honvéd, vagy a Vasas adhat neki profi szerződést. Nekünk az UTE-nál más az utunk, mint a többi akadémiának, nincs profi csapatunk, kizárólag utánpótlás-neveléssel foglalkozunk. Ez azt jelenti, hogy nem gyűjtjük a gyerekeket az ország minden pontjáról, hanem a helyi óvodásokat kísérjük el 18-19 éves korukig, igyekszünk kihozni belőlük a maximumot, és utána lehetőséget adni, hogy folytathassák a sportot profi labdarúgóként. Büszke vagyok arra is, hogy edzőként sok tehetséget indíthattam el ezen az úton, azt viszont nagyon sajnálom, hogy nem lila-fehérben látom őket játszani hétről-hétre. 

A tehetségek menedzselését most már az Akadémia vezetőjeként folytathatja, milyen tapasztalatokat szerzett az Egyesült Államokban, amit most az új pozíciójában kamatoztathat?

Hatalmas különbség a kinti emberek, és a magyarok között, hogy az ottaniak sokkal magabiztosabbak még akkor is, ha erre nincs okuk. A magyar ember hiába képzettebb, és kreatívabb, nem tudja a saját érdekeit olyan hatékonyan képviselni, mint egy amerikai. Ez az önbizalom, és magabiztosság jobban benne van az ottani gyerekekben is, mint az itthoniakban. Ennek okait egészen mélyen kell keresni, más az iskolarendszer, más az ottani kultúra, én mégis ebből a magabiztosságból szeretnék hazahozni egy kicsit. Ezt a szemléletet szerintem Újpesten nem lesz nehéz képviselni. Aki lila-fehér mezben fut ki a pályára, annak mindig önbizalommal teli, támadó futballt kell játszania, és minden meccsen a végsőkig küzdeni, hiszen a klub hagyományai ezt követelik meg tőlünk. Az a célom, hogy az Akadémia sok-sok ilyen mentalitású labdarúgót neveljen ki a következő években. 

#HAJRÁLILÁK

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41