Dátum: 2024 február 27. (kedd) | Ákos, Bátor

hírek

100 ÉVE SZÜLETETT SZUSZA FERENC

Minden idők leggólerősebb magyar csatára, a Megyeri úti stadion névadója 1923. december 1-én született. 1941-től 20 éven át volt az NB 1-ben szereplő felnőttcsapat kezdőjátékosa, ezalatt 462 alkalommal játszott lila-fehérben és 393 gólt szerzett, ami világrekord; egy klub színeiben soha nem volt még ennyiszer eredményes senki.

 

Szusza 56 júl 15 Budai Machos

 

"Engem ide kötött minden, a gyermekkor, a barátok, az újpesti utcák és a Megyeri úti stadion. Most megkérdezhetné bárki, hogy nem bántam-e meg ezt a hűséget. Nyugodt szívvel állíthatom, nem." - idézi Lázár Lajos és Lévay György: A gólkirály - Szusza Ferenc életútja című könyve a legendás csatárt. 

 

Ha van olyan futballista, akinek a neve összeforrt azzal a csapattal, ahol játszott, akkor az Szusza Ferenc. Sőt, a legendás támadó maga volt az Újpest. Pedig 100 éve Angyalföldön, a Szekszárdi úton még ma is álló Juta-házban született, de labdarúgóként csak egyetlen klubot erősített: az Újpestet.

 

A Szekszárdi utca sokáig Budapest legészakibb utcája volt, közel az önálló Újpest határához, tehát Szusza Ferenc nem ment messzire a Megyeri útra, ahol aztán az egész játékospályafutását eltöltötte.

 

Hívhatták a csapatot Újpest FC-nek, Újpesti TE-nek, Budapesti vagy Újpesti Dózsának, változhatott bármi, a Megyeri úton évtizedekig Szusza Ferenc jelentette az állandóságot. Klubunk abszolút rekordere, a hűség mintaképe, nála több alkalommal senki nem lépett pályára lila-fehér mezben, és nála többször senki nem lőtt gólt csapatunkban.

 

Az élvonalbeli csapatban való debütálása talán önmagában is világrekord. 17 évesen mutatkozott be az NB 1-ben 1941 legelején, egy Kispert elleni rangadón, mindjárt egy első félidőben rúgott mesterhármassal....

 

1945-ben, 1946-ban, 1947-ben és 1960-ban is bajnok címet ünnepelt az élvonalbeli csapat tagjaként. 1942 és 1956 között 24-szer vette fel a magyar válogatott meggypiros mezét, és 18-szor rezegtette meg az ellenfél hálóját, de a legendás futballista pályafutásával kapcsolatban így is az a legnagyobb kérdés, hogy miért nem játszott többet az Aranycsapatban? Ő maga erre így emlékezett:

 

Szusza UPEST

 

„Moszkvában játszottunk 1952-ben, és 2:1-re kikaptunk a szovjetektől. Mi dühösek voltunk, hogy pont ők vertek meg minket. Szinte fillérekbe került a pezsgő, vettünk néhány üveggel.

 

Az emelkedett hangulatban egy pezsgőspalack ki is repült a szállodaszobánkból, és hatalmasat robbant az úttesten. Azon a sávon, ahol csak a politikai bizottság autói közlekedhettek. Kijöttek a rendőrök, kérdezték, ki követte el ezt a szabotázst? A beszélgetésnél jelen volt a szobatársam, Bozsik József és a szövetségi kapitány, Sebes Gusztáv is. Addig faggattak bennünket, míg Cucunak elhitték, hogy nem ő volt, nekem nem, rám fogták, hogy én dobtam ki az üveget. A háttérben az lehetett, hogy szerintem Sebes már nem akarta, hogy többé válogatott legyek. A félidőben le is cserélt Hidegkutira, plusz ez az incidens jó indok volt, hogy mellőzzenek. A szövetségi kapitány sose szeretett, mert elegánsan öltözködtem, ő meg óraleolvasóból lett edző, velem szemben mindig kisebbségi érzése volt. Ami pedig a pezsgősüveget illeti, azt Buzánszky Jenő lökhette ki.”

 

Pályafutása befejezése után, a 60-as évek elején Szusza edzőnek állt; szerzett bajnoki bronzérmet az Újpesttel, de dolgozott itthon Egerben, Győrben is. 

 

Később meghódította Lengyelországot, ahol a Górnik Zabrze-val lett bajnok és kupagyőztes, majd Spanyolországban dolgozott nyolc évet: főleg a Real Betis-szel, és az Atletico Madriddal elért sikerei miatt a spanyol szurkolóktól kapta a "Mágus" becenevet.

 

Feri bácsi ezek után hazatért Újpestre, az öregfiúk csapatban még a 80-as években is játszott, így több mint 40 éven át volt a lila-fehérek igazolt játékosa. 1985-ben megkapta a klub örökös bajnoka címet, 1996-ban Újpest Díszpolgára lett, és megélte azt is, ami csak a legnagyobbaknak (Hidegkuti Nándornak, Puskás Ferencnek, Illovszky Rudolfnak) adatott meg, hogy még életében stadiont neveztek el róla, amikor 20 éve - szinte szurkolói közfelkiálltással - a felújított Megyeri úti stadiont Szusza Ferenc stadionná kereszteltük át. 

 

Szusza Ferenc 2006-ban, 83 évesen hunyt el, szobra a Megyeri úton, sírja természetesen az Újpesti temetőben van. A legnagyobb múltú magyar klub, vagyis az Újpesti Torna Egylet, mindig hálás lesz neki. 

 

d2fd617cc7234597a8eae38b5a5ea795

 

Feri bácsi emléke előtt tisztelegve 2023. december 1-én 9 órától Őze István klubigazgató és Tahon Róbert jogi igazgató koszorúzza meg Szusza Ferenc szobrát a Megyeri úton, 10 órától pedig Tahon Róbert mond ünnepi beszédet a legendás játékos szülőházánál, ahol tiszteletére emléktáblát avatnak.

 

Köszönünk mindent, Feri bácsi, emléked megőrizzük örökre!

 

#hajrálilák

Képek

NAPKÖZIS TÁBOR 2023 című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41