Dátum: 2024 április 18. (csütörtök) | Andrea, Ilma

hírek

Szusza Ferenc Emléknap!

Újpest - Górnik Zabrze gálamérkőzés Szusza Ferenc Emlékére 

Szurkolói kezdeményezés Szusza Ferenc szobráért és a lengyel-magyar barátságért

KEDVEZMÉNYES JEGYEK MINDEN UTÉ-S SPORTOLÓNAK ÉS DOLGOZÓNAK!

Március 26.-án szombaton egy különleges mérkőzésre kerül sor a Szusza Ferenc Stadionban. A válogatott EB-selejtezők miatti bajnoki szünetben az Újpest FC Szusza Ferenc emlékére játszik gálamérkőzést. A legendás labdarúgó halálának 5. évében Budapestre érkezik Lengyelország 14-szeres bajnoka, a Górnik Zabrze, amelynek edzőjeként Szusza Ferenc lengyel bajnoki címet és lengyel kupát nyert az 1970/71-es szezonban.


Miért a Górnik Zabrze?

A Górnik Zabrzét a második világháború után, 1948-ban alapították a sziléziai bányászok sportklubjaként (a "Górnik" szó jelentése: bányász). A csapat a nehéziparáról és bányászatáról híres Szilézia egyik legnépszerűbb klubja lett. 1957 és 1988 között 14 lengyel bajnokságot nyert, ezzel - megosztva ugyan legnagyobb riválisával, a Ruch Chorzówval - a legtöbb bajnoki címet nyert klub Lengyelországban! A klub sikereinek nagy része a kommunizmus időszakára nyúlik vissza.

Érdekesség, hogy 1950 és 1971 között négy magyar edzője volt a klubnak! Szusza Ferenc 1970-ben, egy másik magyar edzőlegenda, Kalocsay Géza meghívására került Zabrzéba, ahol mindössze egy évet töltött, de ezalatt kupát és bajnokságot is nyert. Bár nagyon szeretett Lengyelországban dolgozni, és maga a Lengyel Egyesült Munkáspárt titkára, Edward Gierek is (aki maga is Górnik szurkoló volt) személyesen marasztalta, Szusza végül Spanyolországba, a Real Betishez szerződött.

A Górnik szurkolótábora az egyik legnagyobb és legerősebb Lengyelországban. Hazai átlagnézőszámuk 8 és 12.000 közt van. Szurkolói mozgalmuk alapítási éve 1999; ekkor alakult meg a Torcida, mely nem egy szigorú értelemben vett ultracsoport, hanem a Górnik szurkolói mozgalmának gyűjtőneve.

 

A Lengyel-Magyar Barátság Napja

"Lengyel-Magyar két jó barát", szól a jól ismert közmondás. A két nép közötti évezredes barátság mindenki számára közismert, ám azt talán kevesen tudják, hogy 2007 óta a két ország parlamentjeinek döntése alapján március 23.-a a lengyel-magyar barátság hivatalos napja! Mivel ez az időpont szinte egybeesik a mérkőzéssel, magától értetődő, hogy a találkozón a lengyelekhez fűződő baráti viszonyunkról is tanúbizonyságot tegyünk.

A mérkőzés fővédnöke Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete.

 

 


Óriási az érdeklődés Zabrzéban!


Lengyelországban óriási az érdeklődés a mérkőzés iránt, a Górnik szurkolói pedig valóságos inváziót terveznek Budapestre. A legfrissebb adatok szerint 1300 jegy kelt el a vendégszektorba, igy ennyien már biztosan jelen lesznek a mérkőzésen.


A gálán itt lesznek továbbá Szusza Ferenc egykori játékosai is, akik a 60-as és 70-es évek Górnikjának (és a lengyel válogatottnak) sztárjai voltak. A Górnik vezetősége is a legmagasabb szinten képviselteti magát és természetesen a csapat is a legjobb összeállításában érkezik Budapestre.

 

 


A cél a Szusza-szobor!

A szervezőbizottság döntése értelmében a mérkőzés teljes profitja a Szusza-szobor felépítésére kerül majd átutalásra! A szurkolók gyűjtésének köszönhetően eddig több, mint 2,6 millió forint gyűlt össze erre a célra. A mérkőzés belépőinek egységára 1200 Ft, de lehet majd kapni külön erre az alkalomra készült aranykeretes támogatói jegyeket is, 1885 Ft-ért.

A jegyeket a jövő héttől kezdve lehet majd megvásárolni az Újpest FC shopjában.

 


 

Képek

2019.évi Karate Magyar Bajnokság című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41