Dátum: 2024 március 29. (péntek) | Auguszta

hírek

Ami ma még újdonság, holnap már múlt

Akadémiai igazgatónk, Sontra Tamás összegzi 2018 őszének változásait, tapasztalatait, eredményeit. Évzáró interjú

Mennyire vagy elégedett az őszi UTE Labdarúgó Akadémiával?

Gondolunk itt az infrastruktúrától kezdve a működési és fejlesztési folyamatok minőségén keresztül a csapatok eredményein át a játékosok és az edzők személyes fejlődéséig mindenre.

Soha nem fogja senki azt hallani tőlem, hogy készen vagyunk, nincs több teendőnk. Annyira gyorsan változik a világ, esetünkben a labdarúgás, hogy ami ma még újdonság, holnap már múlt. Ezért folyamatosan nyitott szemmel kell járjunk, mindig lehet tanulni akár a pozitív, akár a negatív példákból. Ha visszatekintek az elmúlt fél évre, mindenképpen azt mondhatom, hogy szinte minden területen sikerült előre lépnünk a nyári állapothoz képest. Új szakmai vezetőnk, Bordán Csaba gyorsan illeszkedett be új pozíciójába, és azt gondolom, sikeresen folytatta a megkezdett munkát. Elindultak az infrastrukturális fejlesztések, sőt egy részük már el is készült. Most következnek a kiszolgáló egységek, közösségi termek, fedett létesítmények, amelyek hazai szinten is versenyképesek lesznek a kiemelt akadémiákkal.

Ugrásszerű javulást tapasztalok a legmagasabban jegyzett, neves kluboknál, s ez még komolyabb és felkészültebb munkára késztet minket. Ez a versenyhelyzet jót tesz a fejlődésnek, ráadásul egy UTE-szintű klubnak nem csak az itthoni állapotokat kell figyelni, hiszen van olyan játékosunk, aki a következő évben a nemzetközi elitbe készül. Több edzőnk sikeresen vett részt a szövetségi felvételiken, ezt mindenképpen kiemelkedő sikernek élem meg, hiszen ezzel prezentáljuk azt, hogy felkészült, innovatív szakemberek foglalkoznak a gyerekekkel.

 

Mi vagy kik okoztak kellemes meglepetést az ősszel?

Az mindenképpen előremutató, hogy a személyi változásokat gyorsan és akadálymentesen tudtuk véghezvinni, sőt ilyen rövid idő alatt új programok indítását is előkészítettük. Szervezési osztályunk létrehozásával a háttérmunka működőképes keretek közé került: januártól még egy ember segíti klubunkat abban, hogy edzőink, játékosaink és szüleik a legmegfelelőbb szolgáltatást és tájékoztatást kapják. Sporttudományi szekciónk szintén egy plusz szakemberrel kezdte meg felépített munkáját, végső szakaszba léptünk a Testnevelési Egyetemmel való együttműködéssel kapcsolatban. Azt gondolom, a legnagyobb lépés a kapusszekció életében történt: elsőként azzal, hogy létrejött, másodsorban a mögé állított szakemberek minősége sem elhanyagolható. Visszatért egy látogatás erejéig Sallói Dani, több hétvégén Akadémiánk vendége volt William Gallas. Volt játékosunk, aki a West Ham és a Juventus akadémiája között választhatott, szóval nehéz lenne azt mondani, hogy eseménytelen ősz áll mögöttünk.

Miben látsz elmaradást a programodhoz, a terveidhez képest?

Ha valamit nem sikerül megvalósítani, nem gondolom azt, hogy akkor annak a projektnek ott vége. Nyilván sokszor szembesülünk azzal, hogy egy máshol működő program valamiért nálunk nem arat akkora sikert. Ilyenkor keresem a lehetőségeket, amivel a saját közegünkbe is beintegrálható az ötlet. Ez persze időigényesebb, lassabb, de nem szabad türelmetlennek lenni. Fontos, hogy minden újdonsággal a gyerekek, a klub és a magyar labdarúgás érdekeit szolgáljuk. Fiatal stábban dolgozom, én magam is nagyon az elején vagyok a pályámnak.

Sokszor vagyunk lendületben akkor is, ha mások szerint már lassítani kellett volna, de úgy vélem, bizonyos fokú elégedetlenség mindig szükséges ahhoz, hogy fejlődni tudjunk.

Milyen Akadémiát szeretnél látni tavasszal?

Elsősorban olyat, ahol rengeteg gyermek önfeledten, korszerű feltételek mellett futballozik, és élvezi ezt a csodálatos játékot.

Szeretném, ha a futball minden elemében a legmegfelelőbb körülményeket tudnánk biztosítani számukra. Gondolok itt a teljes körű infrastruktúrára, fejlett eszközparkra és felkészült szakemberekre. Biztos vagyok benne, hogy minden adott lesz ahhoz, hogy ez megvalósuljon.

Szerinted milyen tényezők segítenék aktuálisan (1-2 év) leginkább az újpesti labdarúgó utánpótlás-nevelést?

Az UTE 133 éves múltja, tradíciója, a kerület nagysága és az agglomeráció folyamatos növekedése azt követeli, hogy alapvetően innen tudjunk a klub kötelékébe csábítani minél több gyermeket minél korábban.

Az önkormányzattal való szoros együttműködésünkkel jelen vagyunk a kerület óvodáiban, ezt egy tudatosabb programmal még inkább előnyünkre  fordítjuk. Elindult egy tervezet az UTE speciális sportosztály programjára, melyben a labdarúgás is lényeges szerepet kapna. Így még több futballspecializált időt tölthetnek a gyermekek a mindennapjaikban, ami jelenleg hiányzik végső céljaik eléréséhez.

Az újpesti futball ismert tulajdonosi kettőssége mindkét klubot egyértelműen gyengíti. Ebben konszenzusra jutni hatalmas lépés lenne a kerületi utánpótlás és ezzel az újpesti labdarúgás fellendítésére, a klub hagyományainak méltó folytatáshoz.

Köszönjük az interjút, kellemes évzárást, eredményes, sikeres Új Évet kívánunk: hajrá, UTE!

 

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41